26-04-05

Holokauston


Ook in de herfst hielden we
ons als rovers op in de duinen

met haren vol zand en mist
en de opmerkelijke ernst
van een bende tienjarigen
riepen we oktober uit
tot de maand van het bloed

de dappersten onder ons
sneden met een ruk hun vingers
aan het helmgras, de rest kleurde
met het sap van braambessen
de handen rood

op een klein, cirkelvormig altaar
van schelpen en gedroogde bladeren
verbrandden we joelend een dode mus

als je tien bent ruikt de dood
nooit weeïg, wel scherp en rabiaat,
alsof de wereld brandt.

14:59 Gepost door Frédéric Leroy in 6- Gedichten | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Lava Redactioneel:

"Voor Lava 11.2 (juni 2005) was de berg frisse kopij aanzienlijk: meer dan honderd inzendingen dongen mee naar een plekje in dit nummer. Er is een sprookjesachtige vertelling van Marlous Hamburger over desillusies en een tragikomisch verhaal van Roman Helinski over apathie. Roel Smits schrijft in realistische taal over een confronterende ontmoeting op een schoolreünie, terwijl Anke Scheeren in Eline/Aline uitlegt hoe twee meisjes (?) de liefde consumeren.
De Vlaamse dichter Wouter Claeys blijft verrassen met zijn innovatief vocabulaire en kronkelende zinsopbouw waarin geen woord teveel staat, terwijl Alexander Kops juist kiest voor een meer verhalende vorm om te dichten over liefde en andere vergankelijkheden. De poëzie van Velibor Vidakovic is nostalgisch en vol verlangen.
Maar hoe onschuldig zijn eigenlijk de jeugdherinneringen waar Frédéric Leroy over dicht? Over de titel van het gedicht Holokauston, waarin beschreven wordt hoe een paar kinderen een mus verbranden, zegt Leroy desgevraagd: ‘Holokauston is een Griekse term die staat voor brandoffer. De term is veel oorspronkelijker dan het “moderne” holocaust. De titel moet dan ook gelezen worden als een omschrijving van de rituele en sacrale obsessie die zo typisch is voor kinderen (en dus wel ergens in het menszijn zal zijn ingebakken). Toegeven, de link met de jodenvervolging is bedoeld. Het contrast tussen de “kleine” wreedheden en dat wat de Joden “Shoah” noemen mag dan wel “zwaar” overkomen, zelf ben ik van mening dat dit contrast functioneel is.’ Oordeel zelf."

Gepost door: Frédéric | 02-08-05

ja goed nummer dit keer!

Gepost door: tom | 13-02-06

een bijna da vin ci deze gaat door merg en been
zo gaat dat soms met het associeren denk ik dan
botje voor botje ligt er een mus
als in derdaa een soort ja beeld uit de davinci code zou ik zeggen

Gepost door: annemiek | 04-07-06

De commentaren zijn gesloten.