14-10-04

Recensies

BugleHornArg
Over 'Lucifer en het grote belang (van kleine rituelen)' (2008)

Juryrapport Provinciale Prijs Letterkunde West-Vlaanderen 2007 over het voorontwerp van de bundel: 'Interessante bundel. Kleine plaquette verraadt lyrisch talent. Lichtvoetig maar tegelijk wezenlijk, met misschien wat veel humor. Met deze bundel bereikt de dichter wel de maturiteit die in Gedichten soms nog ontbrak. De modieusheid is aardig teruggedrongen. Hieruit kan een eigen sterk geluid ontstaan. Er zit toekomst in. Opnieuw een afwisselende bundel, met gedichten die licht, helder en elegant geformuleerd zijn. Vooral de prozagedichten van 'Wenteling' charmeren. Mooie beelden, zacht ritme. Pointes kunnen soms sterker. De bundel is hier en daar donkerder van toon dan Gedichten en dat maakt hem ernstiger.' (24-11-07).

Philippe Hoorne in Knack: 'De poëzie van Leroy is nu eens donker en verheven, dan weer praterig en speels.' (29-10-08). In een meer uitgebreide recensie: 'De lichtheid is verraderlijk, wreedheid ligt voortdurend op de loer. [...] Frédéric Leroy is een talentvolle nieuwe Vlaamse dichter'.

Willem Thies in Poëzierapport: '[...] Doordat het grondmotief van het ritueel door de hele bundel heen zo sterk is uitgewerkt, vertoont deze een grote samenhang. Daarenboven schrijft Leroy in een eigenzinnige stijl. Zijn gedichten zijn als een bijgewoond ritueel van een cultuur die verwant is, maar waarvan men geen deel uitmaakt: verstaanbaar, maar toch niet vertrouwd, en daardoor spannend. Ze hebben iets duisters. Lucifer en het grote belang (van kleine rituelen) is een overtuigende bundel.' (26-07-08).

Chroom: 'Afstandelijke poëzie, waarin hier en daar religieuze thema's zitten (Satan, de dood van God, Lucifer). "Nee, schroei / je liever aan de withete pagina en spreek / dan pas over wat niet gezegd kan worden." Bevat in ieder geval twee gave liefdesgedichten: 'Amantes sunt amantes' en 'Seizoen''. (06-08).

Savannah Bay's vakantietips: 'Leroy (1974) is een nieuw talent, en schrijft speels, lyrisch en ontroerend. Een ontdekking!'

Bouke Vlierhuis in Meander: 'Definiëren wij onszelf door middel van de rituelen en kunnen wij zonder dus niet bestaan? Wat Leroy betreft zijn we er nog lang niet uit. Hij heeft zoveel lagen in Lucifer en het grote belang (van kleine rituelen) gestopt, dat de keuze uiteindelijk aan de lezer is. Nooit las ik een bundel die zo'n vastomlijnde thematiek behandelt en toch zoveel ruimte biedt.' (17-09-08).

 

Over 'Gedichten' (2006)

Alain Delmotte in Poëzierapport: 'Hij zweert en bezweert: Leroy is een dichter die ervoor wil gaan. [...] Tussen begin en einde, tussen het hemelse en het helse, tussen geboorte en dood, tussen schepping en herstel beweegt de jonge dichter zich in zijn bundel. [...] Enerzijds is de bundel door en door zuiders. Zonnig en aards. Gul en hedonistisch. Dat hedonistische laat zich letterlijk smaken [...] in de verwoordingen die Leroy zoekt voor het tactiele en het sensuele. Vaak zijn die verwoordingen pogingen om het hedonistische in taal te ritualiseren. [...] Toen ik de bundel dichtklapte, hield ik er een zonnig gevoel aan over.' (10-05-07). Een aanvulling op de recensie is te vinden bij Paul Rigolle.

Vrouwkje Tuinman in La vie en rose: 'Leroys gedichten zijn zonnig, zuiders en zinnelijk [...] Het sterkst is Leroy wanneer zijn zoete kant samenvalt met een meer edgy blik op de wereld' (23-05-06).

Piet Gerbrandy in de Volkskrant: 'technisch doorwrochte, aan de klassieken en Dante refererende poëzie, veelal met erotische strekking. De gedichten hebben een prettige lichtheid die echter niet lang beklijft. Niet onaardig is een gedicht over kinderen in de duinen' (14-04-06).

Willem Kurstjens in de Limburger: 'Leroy opent zijn bundel [...] met een cyclus charmante, speelse liefdesgedichten. Zoals het tweede gedicht, dat begint met een beeldende en sensuele vergelijking' (05-04-06).

Catharina Blaauwendraad: 'Een oerwoud van wegwijzers op de vaste grond van hier en daar een concreet gerecht, bekende geur, het gevoel van een badhanddoek. [...] De taal is scherp als puin onder de zolen van zomerschoenen.'

Joris Lenstra in Meander: 'Leroy’s Gedichten: het belooft wat, schittert hier en daar, zoals in Requiem. Maar wat het uiteindelijk heeft opgebracht, ik ben er niet kapot van' (18-06-06).

Hervé J. Casier in VKH: 'Leroy schrijft voornamelijk vrije verzen, af en toe in parlando met veel enjambementen, maar ook kernachtig, waarbij hij een waarneming heel precies neerzet. Hoewel niet eenvoudig, geven de gedichten een voldoende inkijk bij een eerste lezing, wat aanzet tot verdere exploratie [...] Frédéric Leroy schrijft met 'Gedichten' een goede bundel: zowel inhoudelijk als vaktechnisch. Graag gelezen. Aan te bevelen.' (01-07)

Wouter Rogiest, informele recensie te lezen op zijn weblog.

Dichters van Nu (Barend van Beesd): 'De beelden die Leroy ons voor ogen tovert doen iets met je, je ontkomt er niet aan en dat is wat goede poëzie met een lezer hoort te doen. [...]  een zonder enige twijfel oorspronkelijk dichter. Het wordt tijd dat een grotere uitgeverij dat ook inziet.' (11-07)

17:11 Gepost door Frédéric Leroy in 3- Recensies | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |