06-02-09

Recensie

Lucifer en het grote belang (van kleine rituelen)

Frédéric Leroy werd in 1974 geboren in Blankenberge en woont nu in Brussel waar hij werkt aan de Vrije Universiteit als microbioloog en voedingstechnoloog. Hij debuteerde in 2006 in de Contrabasreeks, toen nog onder BnM-vlag. Voor deze tweede bundel met als titel Lucifer en het grote belang (van kleine rituelen) ontving hij de Prijs Letterkunde 2007 van de Provincie West-Vlaanderen in de categorie ongepubliceerd werk. Dit jaar won hij de Poëzieprijs van de stad Oostende.

Lucifer… opent met een gedicht als een dronk, in de vorm van een glas wijn. ‘Requiem voor een goudvis (voor Freaky)’ bevat ook zo’n visueel geintje, maar belangrijker is dat Leroy erin slaagt om een goudvis in zijn tuin te begraven in een gedicht, dat uit maar liefst zes delen bestaat, zonder dat het een moment hapert of verveelt. ‘[…] waarom niet / gewoon het lijkje in het toilet doorgespoeld / of achteloos in een kattenmuil geslingerd?’ vraagt hij zich af. Het naïeve jeugdige geloof versus de wijsheid van de wetenschapper is een thema dat vaak terugkeert. De taal is nu eens donker en verheven, dan weer praterig en speels. De lichtheid is verraderlijk, wreedheid ligt voortdurend op de loer. In het gedicht ‘Melk, boter en een bruid voor Satan’ verlaat een man zijn huis om melk en boter te gaan kopen. Snel wordt duidelijk dat we met een neuroot te maken hebben. Als hij geconfronteerd wordt met zijn vrouwelijke medepassagiers, ontpopt hij zich in zijn brein als een sadistische machtswellusteling: ‘Dan tel ik ze: de passagiers op de bus, / ook de vrouwen, vooral de vrouwen, twaalf / vrouwen deze keer. Dat is goed. Twaalf / vrouwen voor twaalf maanden. Deze daar / is januari. Dat moet wel met die huid, // huid van sneeuw en sneeuw uit flessen dat / heet MELK. En dan die BOTERblonde haren. / Ik hou van januari. Januari is mijn maand. // Alles gaat, gaat precies volgens plan.’

Frédéric Leroy is een talentvolle nieuwe Vlaamse dichter. De Contrabas een meer dan welkome nieuwe Nederlandse uitgeverij.

Philippe Hoorne

16:53 Gepost door Frédéric Leroy | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende